» Δεν θελουμε να καψουμε τις φυλακες γιατι εδω ζουμε, Ομως…» Τι λεει στο bloko.gr η επιτροπη κρατουμενων Κορυδαλλου

Τις θέσεις και τις προθέσεις τους, στην περίπτωση που δεν εισακουστούν οι θέσεις τους και το υπουργείο δικαιοσύνης προωθήσει το σ.ν. για τις φυλακές τριών τύπων με εξοντωτικές συνθήκες παραμονής να «επιδαψιλεύονται» στους «ενοίκους» της τρίτης, ή φυλακής των τρομοκρατών όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, διατυπώνoυν στο bloko.gr τα μέλη της

επιτροπης κρατουμένων στην Α πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Στην επιτροπή συμμετέχουν κατηγορούμενοι της συνωμοσίας πυρήνων της φωτιάς, όμως για λόγους αρχής ή φιλοσοφίας, προς το παρόν εκπροσωπούνται από τους – σύμφωνα με δήλωση τους- ληστές τραπεζών Θέμη δήμου και Δημήτρη Βαρβαρέσο.

Μιλώντας στο bloko.gr ο Θέμης Δήμου, τονίζει ότι η κοινή στάση των κρατουμένων στις 4 πρώτες πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού, στις γυναικείες, στο Δομοκό και στη Κέρκυρα, ενώ αναμένεται η προσχώρηση της Αλικαρνασσού, πρόκειται να συνεχιστεί να εκφράζεται ως εκδήλωση διαμαρτυρίας με την άρνηση του μεσημεριανού εγκλεισμού.

Στόχος είναι, το κίνημα να μαζικοποιηθεί μέχρι τελευταίας πτερυγας και αναλόγως της διαπραγματευτικής στάσης του υπουργείου δικαιοσύνης, να διαμορφώνεται ή να κλιμακώνεται κατ’ αναλογία η μορφή και η δράση της αντίδρασης.

«Το σ.ν. δεν βοηθά κανένα κρατούμενο» λέει στο bloko.gr ο Θέμης Δήμου. «Είναι ενάντια στην επανακοινωνικοποίηση του κρατουμένου καθώς πλέον δε έχει να χάσει τίποτε απολύτως και τον κάνει πιο επικίνδυνο. Πως μπορείς να ζεις με την προοπτική να πάρεις, αν θα πάρεις άδεια, μετά από 10 χρόνια; Σύμφωνα με το σ.ν., στη φυλακή τρίτου τύπου οδηγείται όποιος κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση, δηλαδλη των 70% των φυλακισμένων ή κατά την κρίση του εισαγγελέα, ορίζεται ως επικίνδυνος».

Ο κ. Δήμου διαπιστώνει πως πρόθεση του υπουργείου, είναι να μετατρέψει τις φυλακές όπως στις ΗΠΑ. Και βέβαια όχι σε επίπεδο συνθηκών ή παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά σε αναλογία πληθυσμού με κρατούμενους που είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες.

«Τα πραγματικά προβλήματα της φυλακής είναι πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα», καταλήγει. «Το κράτος που κατά τ’ άλλα στερείται πόρων, χρηματοδοτεί τη ρουφιανιά εντός κι εκτός της φυλακής, ειδικά σε ότι αφορά στους πολιτικούς κρατούμενους. Είναι σαν κάποιος να μην έχει λεφτά να φάει αλλά βάζει ντέτεκτιβ για να δει τί κάνει η γυναίκα του. Τα συσσίτια είναι άθλια κι ανεπαρκή, υπάρχει έλλειμμα σε θέρμανση, καθαριότητα ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη και κυρίως υπερπληθυσμού. Σε κελί ενός ατόμου, βλέπεις 3 και 4 και κάποιους να κοιμούνται στο πάτωμα».

Στο ερώτημα μας, τί θα γίνει αν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από πλευράς υπουργείου, ο κ. Δήμου επέλεξε ν’ απαντήσει ότι αναλόγως στάσης υπουργείου θα κριθεί και θ΄αποφασιστεί από την επιτροπή η στάση των κρατουμένων.»Προς το παρόν πάντως, σε αντίθεση με όσα λέγονται ή ακούγονται, εξέγερση δε υπάχει πουθενά. Μόνο άρνηση μεσημεριανού εγκλεισμού και τίποτε περισσότερο.

Στο ερώτημα αυτό, ο Δημήτρης Βαρβαρέσος, υπήρξε πιο κατατοπιστικός. » Το σ.ν. είναι εξοντωτικό για εμάς και φασιστικό. Μας μετατρέπει σε ανθρώπους δίχως αύριο, σε σκουπίδια, σε τσιμεντοποιημένους. Χωρίς επισκεπτήριο, δίχως επικοινωνία με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Εμείς δεν θέλουμε να κάψουμε τις φυλακές γιατί εδώ ζούμε. Αν χρειαστεί όμως, θα το κάνουμε κι αυτό», ξεκαθαρίζει χωρίς προσχηματικές περιστροφές.

Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι ν’ ανασύρουμε στη μνήμη τον Ιταλό ουμανιστή φιλοσοφο κι εγκληματολόγο, Τσεζάρε Μπεκαρία (1738- 1794), ο οποίος είχε αποφανθεί πως σκοπός της ποινής δεν είναι η εκδίκηση, αλλ’ ο σωφρονισμός αυτού που διέπραξε το αδίκημα και ο παραδειγματισμός των άλλων.

«Γιατί κανείς δεν τιμωρεί τους ανθρώπους που κάνουν αδικίες έχοντας αυτό στο νου του και για το λόγο αυτό, επειδή δηλαδή αδίκησαν· τουλάχιστον όποιος δεν εκδικείται σα ζώο, ασυλλόγιστα. Όποιος, όμως έρχεται να τιμωρήσει με περίσκεψη, δεν επιβάλλει τιμωρία για το αδίκημα που έγινε- γιατί δεν μπορεί, εκείνο που έγινε, να κάνει ώστε να μην έχει γίνει – αλλά για χάρη του μέλλοντος, για να μην αδικήσει ξανά ούτε αυτός, ούτε άλλος, που είδε να τον τιμωρούν. Και όταν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπον, θεωρεί ότι η αρετή διδάσκεται».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s