Μαρτυρία-σοκ στην υπόθεση Καρέλι: «Δεμένος πισθάγκωνα στο δωμάτιο βασανισμού»

Δεμένος πισθάγκωνα ο βαρυποινίτης σε «δωμάτιο βασανισμού» στη Νιγρίτα- Πρώην καταδρομείς οι δράστες- Τον χτυπούσαν με ειδικές πολεμικές λαβές…

«Ο Καρέλι ήταν δεμένος πισθάγκωνα και δεχόταν χτυπήματα με ειδικές πολεμικές λαβές στο στέρνο. Βασικοί ύποπτοι είναι 4 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πρώην καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές» αναφέρει αξιωματικός της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, εκ των συντακτών του πορίσματος για τον θανατηφόρο βασανισμό του κρατουμένου. Αυτά τα χτυπήματα με βραχίονες και αγκώνες, μεμονωμένα ή συνδυαστικά προκάλεσαν τον θάνατο του Ιλία Καρέλι.Οι διαπιστώσεις αυτές, συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Πέρα από τα στοιχεία, ενδείξεις και εγκληματολογικά ευρήματα υπάρχουν και οι φιλικές συζητήσεις-ανακρίσεις με τέσσερις από τους βασικούς κατηγορουμένους, οι οποίοι αποκάλυψαν τμηματικά και συνδυαστικά τα όσα βασανιστικά συνέβησαν στο δωμάτιο ψυγείο των φυλακών.Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, ήταν παρών στην παραλαβή του κρατούμενου, και έκανε παρατήρηση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έβριζαν τον δολοφόνο του συναδέλφου τους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο γραφείο του που βρισκόταν στο τέλος του διαδρόμου, όπου ενδιάμεσα ήταν το δωμάτιο «ψυγείο». Μετά από αρκετή ώρα, όταν βγήκε από το γραφείο του για να δει τι είχε συμβεί με τον κρατούμενο, μπήκε στο «ψυγείο», όπου είδε αιμόφυρτο και σε άθλια κατάσταση τον κρατούμενο, επιπλήττοντας έντονα τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τις ενέργειές τους. «Τι κάνατε εδώ; Τώρα θα χάσουμε τα σπίτια μας» φαίνεται να είπε χαρακτηριστικά, όπως αποτυπώνεται σε κατάθεση της δικογραφίας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της αρμόδιας υπηρεσίας, προκύπτει προετοιμασία βασανιστικής «υποδοχής», όχι όμως και εξόντωσης. «Ήθελα να τον χτυπήσω. Τον λυπήθηκα όμως όταν τον είδα σε άθλια κατάσταση. Τον χτυπούσαν όμως όλοι οι  άλλοι και το έκανα και εγώ για να μην πουν ότι λιποψύχησα» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους κατηγορουμένους.

Για τις θλαστικές κακώσεις και εκχυμώσεις χρησιμοποιήθηκε ένα σεντόνι που είχε στριφτεί και είχε δεθεί στις άκρες του, καθιστώντας το αυτοσχέδιο βούρδουλα, που προκάλεσε τραύματα στην πλάτη. Το ίδιο όργανο χρησιμοποιήθηκε για τα τραύματα στα πέλματα (φάλαγγα). Το έφεραν μάλιστα από τα αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κελιά κρατουμένων. Το συγκεκριμένο μέσο είναι απόλυτα συμβατό με τα ιατροδικαστικά ευρήματα των τραυμάτων του κρατουμένου, όπως τονίζουν εμφατικά οι ίδιες πηγές ενημέρωσης

Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν καταγράψει όλο το δρομολόγιο του κρατούμενου μετά την μεταφορά του από τις φυλακές Μαλανδρίνου, στην Εισαγγελία Άμφισσας, στο Α.Τ Ιτέας και από εκεί στις φυλακές Νιγρίτας. Με στοιχεία, καταθέσεις και τεχνικά μέσα, δεν έχουν διαπιστώσει πρόσθετη κακοποίηση στον κρατούμενο, μετά τη σύλληψή και αφοπλισμό του στο Μαλανδρίνο, όπου ασκήθηκε βία. Ο κρατούμενος από το Α.Τ Ιτέας μεταφέρθηκε μέσα σε ένα αστυνομικό τζιπ, συνοδευόμενο από άλλα οχήματα, με μόνο μία διαπιστωμένη στάση για προμήθεια νερού. Δεν υπήρχε δηλαδή χρόνος κακοποίησης που θα οδηγούσε στον θάνατο.

Επίσης, οι αστυνομικοί, πήραν την φωτογραφική μηχανή, με την οποία είχε φωτογραφηθεί ο Καρέλι όταν έφθασε στις φυλακές. Παρότι είχαν σβηστεί οι φωτογραφίες έγινε ανάκτησή τους. Από αυτές φαίνονται τα τραύματα που είχε υποστεί μέχρι την είσοδό του στις φυλακές Νιγρίτας. Συγκρινόμενες με εκείνες που έχουν τραβηχτεί κατά την νεκροτομή του σώματος του κρατουμένου, διαπιστώνονται οι «βασανιστικές» διαφορές   και τα τραύματα, που έχουν γίνει στην Νιγρίτα, τα οποία  είναι τα θανατηφόρα.

Σημειώνεται στο πόρισμα ότι στον χώρο της κακοποίησης, παρότι είχε πλυθεί με νερό και ήταν εμφανές, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20 κηλίδες αίματος, οι οποίες αναμένεται να ταυτοποιηθούν γενετικά στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, αναδεικνύουν την σοβαρότητα της υπόθεσης και την βάναυση προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, λέγοντας: «Αν έβγαινε ένα βίντεο, πως φθάνει ο κρατούμενος στη Νιγρίτα και πως βγαίνει από το δωμάτιο βασανισμού, θα έκλαιγαν και οι πέτρες»…

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου |

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s