Κείμενο του Κ*ΒΟΞ για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και το νέο νομοσχέδιο

Στα μέσα Μαρτίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Αθανασίου έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά την κατασκευή φυλακών υψίστης ασφαλείας. Οι φυλακές αυτές θα ονομάζονται φυλακές τύπου Γ και στόχο έχουν μια τιμωρητικού κι εκδικητικού τύπου ομηρία απέναντι σε όσους έχουν καταδικαστεί ή περιμένουν να δικαστούν με το νόμο 187 και 187Α, τον περίφημο τρομονόμο, ολοκληρώνοντας έτσι το κατασταλτικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο οργανώνει το κράτος απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το νέο αυτό νομοσχέδιο αφορά μια σειρά νέων κανονισμών και αποφάσεων το οποίο αν και αφορά μεγάλο μέρος των κρατουμένων, στόχο έχει να τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο όσους αγωνιστές επιλέγουν τον ένοπλο αγώνα ή όσους αγωνιστές βαραίνονται με κατηγορίες του νόμου 187Α. Το νέο αυτό νομοσχέδιο απομονώνει παντελώς τους πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος κλείνοντάς τους σε φυλακές ή πτέρυγες υψίστης ασφαλείας. Σ’ αυτές τις φυλακές δεν θα υπάρχουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι αλλά μπάτσοι οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να οπλοφορούν αλλά και να κάνουν χρήση των όπλων τους δίνοντας έτσι μια ανεξέλεγκτη εξουσία σ’ αυτούς η οποία μέσα στο εσωτερικό μιας φυλακής θα σημαίνει μια δίχως έλεγχο άσκηση αστυνομικής βίας. Αν έξω τα όπλα “εκπυρσοκροτούν” μία φορά, μέσα θα “εκπυρσοκροτήσουν” δέκα με την απόλυτη κάλυψη των συνταξιούχων μπάτσων ή δικαστών οι οποίοι θα εκτελούν χρέη διευθυντών φυλακής.

Τα επισκεπτήρια και η επικοινωνία (γραπτή ή τηλεφωνική) θα περιοριστούν στο ελάχιστο μέχρι και θα λογοκριθούν. Οι άδειες και τα μεροκάματα που λειτουργούσαν ευεργετικά υπέρ του κρατουμένου δεν θα ισχύουν για τους κρατούμενους αυτών των φυλακών. Οι ποινές που θα πρέπει να εκτίσουν οι κρατούμενοι που τους αφορά το νέο νομοσχέδιο είναι τα 5/5 της αρχικής ποινής του δικαστηρίου κι όχι τα 3/5 και τα ισόβια θα είναι 20 και όχι 16 χρόνια, που μέχρι τώρα ίσχυε. Νομοθετείται έτσι το καθεστώς εξαίρεσης που ήδη υφίσταται για τους πολιτικούς κρατούμενους.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο του νομοσχεδίου είναι πως θεσμοθετεί την έννοια του καταδότη αφού οποιοσδήποτε άλλος κρατούμενος που δεν δικάζεται για τρομοκρατία είναι διατεθειμένος να καταδώσει ή να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για έναν πολιτικό κρατούμενο, για μια οργάνωση ή οτιδήποτε μπορεί να σκαρφιστεί στο μυαλό του και ο ίδιος θα έχει τη δυνατότητα αποφυλάκισης για οποιοδήποτε λόγο κι αν έχει βρεθεί μέσα στη φυλακή. Ωθεί λοιπόν τους ποινικούς κρατούμενους να “κυνηγάνε” τους πολιτικούς κρατούμενους και τους πολιτικούς να αυτοαπομονώνονται από το σύνολο των κρατουμένων. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή αυτής της διάταξης αφού ότι έχει κερδηθεί μέσα στις φυλακές, έχει κερδηθεί με αγώνες που από κοινού όλοι οι κρατούμενοι έχουν δώσει. Οι πολιτικοί κρατούμενοι πάντα με τον λόγο και τη δράση τους παρέμβαιναν ενεργά στις διεκδικήσεις μέσα στις φυλακές, πάντα προπαγάνδιζαν και μιλούσαν για τα πολιτικά πλαίσια της δράσης τους, πάντα συνέβαλαν ουσιαστικά και καθοριστικά στις όποιες διεκδικήσεις. Και σ’ αυτούς τους αγώνες ποινικοί και πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται συνοδοιπόροι.

Επίσης στις φυλακές τύπου Γ θα μεταφέρονται όσοι κρατούμενοι θα δημιουργούν προβλήματα στη φυλακή εννοώντας πως ακόμα κι αν ένας κρατούμενος επιλέξει να κάνει στάση, να αρνηθεί να μπει δηλαδή στο κελί του για την οποιαδήποτε αυτονόητη διεκδίκηση στο καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκεται,, θα θεωρείται κι αυτός μελλοντικός κρατούμενος αυτών των φυλακών αφού θα λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι σε όσους “δημιουργούν πρόβλημα” στην καθημερινότητα της φυλακής.

Για μας καμία φυλακή δεν είναι όμορφη ή ανεκτή. Κανένας εγκλεισμός φυσιολογικός ή δικαιολογημένος. Καμία στέρηση ελευθερίας δεν είναι προτιμότερη ή καλύτερη. Οι κρατούμενοι όλων των φυλακών της χώρας αυτή τη στιγμή υποφέρουν από την έλλειψη ζεστού νερού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέρμανσης, ειδών πρώτης ανάγκης, αδειών, χώρου επισκεπτηρίων. Υποφέρουν πιο πολύ από την έλλειψη των πιο απλών αυτονόητων συνθηκών που θα δώσουν μια τουλάχιστον αξιοπρεπή καθημερινότητα. Δεν υποστηρίζουμε σε καμία περίπτωση την προτίμησή μας στις ήδη υπάρχουσες φυλακές. Για μας επιτακτικό είναι να πολεμήσουμε την εκδικητικότητα του κράτους απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους και τους αγωνιζόμενους κρατούμενους που απειλούνται με “φιλοξενία” στις φυλακές τύπου Γ. Είναι επιτακτικό να πολεμάμε το καθεστώς απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων και να διατηρήσουμε με τους αγώνες μας όσα τόσα χρόνια οι κρατούμενοι με αίμα και αγώνες έχουν κερδίσει. Με κοινούς αγώνες μέσα κι έξω από τη φυλακή, αποδεικνύοντας πως όσο κι αν το κράτος φοβάται τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι αγωνιστές θα συνεχίσουν τον δρόμο των επιλογών τους. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι από τα καρτοτηλέφωνα και τα επισκεπτήρια, μέχρι τις άδειες και τα μεροκάματα, είναι κατακτήσεις πολύχρονων αγώνων κρατουμένων κι όχι προνόμια που απλόχερα δόθηκαν από το κράτος.

 

Αγώνας μέχρι το γκρέμισμα κάθε φυλακής

 

Κ*ΒΟΞ

6/4/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s