ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ =ΤΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ

«Η θανατική ποινή δεν θα ήταν τόσο φρικτή όσο αυτό που περνούσα μέσα στα λευκά κελιά»
Ουλρίκε Μάινχοφ

 

Αυτή είναι η αλήθεια που το κράτος θέλει να υλοποιήσει με το νέο νομοσχέδιο που εξαγγέλλει. Ένα έγκλημα που θέλουν να κρύψουν το αληθινό πρόσωπό του. Ένας άνθρωπος που θα τεθεί σε πλήρη απομόνωση 23 ώρες μόνος του σ΄ ένα κελί , ένας άνθρωπος που θα στερείται οποιασδήποτε δραστηριότητας, που δεν θα έχει ερεθίσματα ζωής, που δε θα μπορεί να επικοινωνεί ακόμα και με τους συγγενείς του, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξόντωση πνευματική αλλά και σωματική. Είναι μια παραλλαγή των μεσαιωνικών δημόσιων εκτελέσεων τότε που οι καταδικασμένοι οδηγούνταν στις πλατείες …

«…Ενόσω διαβαζόταν η καταδικαστική απόφαση στεκόταν όρθιος στο ικρίωμα υποβασταζόμενος από τους δημίους του. Το θέαμα ήταν τρομακτικό: τυλιγμένος σ’ ένα κατάλευκο σάβανο, το πρόσωπό του σκεπασμένο μ’ ένα πένθιμο μαύρο πέπλο, διέφευγε τα βλέμματα του σιωπηλού όχλου και κάτω από τα μυστηριώδη και μακάβρια αυτά ρούχα, η ζωή εκδηλωνόταν πια μονάχα με φριχτές οιμωγές, που γρήγορα έσβηναν κάτω από το μαχαίρι».

Τώρα όλα γίνονται με τρόπο πιο σκληρό. πιο μεθοδευμένο. Η μόνη διαφορά είναι ότι «η εκτέλεση» γίνεται μακριά από το πλήθος, γίνεται ήσυχα και απάνθρωπα μέσα στα κελιά.

«Ζώντας στη σιωπή είχα αρχίσει να ξεχνώ τα λόγια μου. Έπρεπε να συνηθίσω στην αφωνία… Εδώ και τρεις εβδομάδες ήμουν κλεισμένη σ’ ένα παγωμένο κελί. Τις τελευταίες δώδεκα μέρες το φως έμενε αναμμένο όλο το εικοσιτετράωρο , ενώ οι δεσμοφύλακες με ξυπνούσαν τέσσερις με πέντε φορές τη νύχτα. Ένιωθα πως είχα πυρετό..»

Μετά από μακρά παραμονή στα κελιά απομόνωσης η Ουλρίκε Μάινχοφ έγραψε το παρακάτω κείμενο.
« Η αίσθηση ότι το κεφάλι εκρήγνυται σε χίλια κομμάτια. Η αίσθηση ότι ο εγκέφαλός σου συρρικνώνεται σαν αποξηραμένο φρούτο. Η αίσθηση ότι σε διαπερνά συνεχώς ηλεκτρικό ρεύμα, ότι κατουράς την ψυχή σου από το σώμα σου .Η αίσθηση ότι το κελί ταξιδεύει, ξυπνάς, ανοίγεις τα μάτια σου και το κελί ταξιδεύει. Το απόγευμα , όταν το φωτίζει ο ήλιος ξαφνικά μένει ακίνητο, αλλά εσύ έχεις την αίσθηση ότι κινείσαι. Δεν μπορείς να καταλάβεις αν τρέμεις από το κρύο ή από τον πυρετό. Για να μιλήσεις με κανονική ένταση χρειάζεται να προσπαθήσεις όπως όταν θέλεις να κραυγάσεις. Δεν μπορείς να διακρίνεις τη σημασία των λέξεων, μόνο να τη μαντέψεις. Δεσμοφύλακες, προαύλιο μοιάζουν να είναι από ζελατίνη. Η αίσθηση ότι καίγεσαι από μέσα σου. Η αίσθηση ότι αν έλεγες τι συμβαίνει, αν το άφηνες να βγει από μέσα σου, θα ήταν σαν έριχνες στο πρόσωπο του άλλου βραστό νερό. Δεν υπάρχει βαλβίδα ρύθμισης για τη λυσσασμένη επιθετικότητα που σου γεννά ο χώρος. Συνειδητοποιείς πως δεν έχεις καμιά πιθανότητα επιβίωσης. Ο χρόνος και ο χώρος είναι μπερδεμένοι μεταξύ τους. Νιώθεις πως βρίσκεσαι σ’ ένα δωμάτιο με παραμορφωτικούς καθρέπτες. Τρεκλίζεις..Η αίσθηση ότι σε έχουν γδάρει.»
Δεν θα πω σε καμιά περίπτωση ότι τα παραπάνω δείχνουν ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση σωφρονισμού γιατί αυτό που επιδιώκεται με το νομοσχέδιο δεν είναι ο σωφρονισμός, έννοια αμφισβητήσιμη και για μένα κενή περιεχομένου, αλλά φαίνεται καθαρά ότι αυτό που επιδιώκεται πέρα από την εξόντωση των πολιτικών κρατουμένων είναι κυρίως η διάχυση του φόβου της μεγάλης τιμωρίας και στην κοινωνία. Με λίγα λόγια το μήνυμα είναι ότι όποιος αντιδράσει στις οποιεσδήποτε επιταγές της εξουσίας είτε αυτές είναι οικονομικές είτε ιδεολογικές θα εξοντωθεί στις φυλακές «υψίστης ασφαλείας» .
Όσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για τους υπηκόους των κρατών, όσο πιο πολύ οργανώνεται η εξαθλίωση όλων μας ,τόσο πιο αναγκαία φαίνονται τα μέτρα «υψίστης ασφαλείας» και η αρχή γίνεται από τις φυλακές .

Για το έγκλημα που θα τελείται πίσω από τους τοίχους των φυλακών όλοι εμείς που δε θα αντιδράσουμε θα είμαστε το «σιωπηλό πλήθος» των δημόσιων εκτελέσεων του μεσαίωνα και οι δεσμοφύλακες που θα περπατούν στους διαδρόμους έξω από τα «λευκά κελιά», που θα εκτελούν τις διαταγές του νέου νομοσχεδίου σε τίποτα δε θα διαφέρουν από τους παλιούς δήμιους.

Ροβίνα Άλμπα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s