ΠΑΤΡΑ : Ούτε νέου τύπου ούτε κανονικά, μπουρλότο και φωτιά σε όλα τα κελιά !

Συνοδευτικό κείμενο για την εκδήλωση ενημέρωσης ενάντια στις νέες ειδικές συνθήκες κράτησης και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Σιωπηρός Θάνατος», που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απρίλη στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο ‘Επί τα Πρόσω’ στην Πάτρα (Πατρέως 87,στις σκάλες).

Ούτε νέου τύπου ούτε κανονικά, μπουρλότο και φωτιά σε όλα τα κελιά !

  

   Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σύμπραξη με το υπουργείο Προ.Πο προτίθεται να φέρει το επόμενο διάστημα προς διαβούλευση στη βουλή νομοσχέδιο με 13 άρθρα, σύμφωνα με το οποίο επιχειρείται αναδιάρθρωση στις φυλακές τις επικράτειας, μια αναδιάρθρωση που θα αλλάξει άρδην τη δομή των σύγχρονων κολαστηρίων αλλά και τις συνθήκες εγκλεισμού των κρατουμένων μέσα σε αυτές.

   Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντική αναβάθμιση του ρόλου της ΕΛ.ΑΣ στη φρούρηση εντός και εκτός των φυλακών. Η αναδιάρθρωση αυτή στις φυλακές της επικράτειας προβάλλεται από τους συντάκτες του νομοσχεδίου ως αναγκαιότητα, προκειμένου δήθεν να αντιμετωπιστούν περιστατικά »εξαφάνισης», κυρίως, καταδίκων και υποδίκων για »τρομοκρατική» δράση αλλά και άλλων που κρατούνται για βαριά ποινικά αδικήματα. Υπό ειδικές και αυστηρές λοιπόν συνθήκες θα κρατούνται στο εξής σε ξεχωριστές φυλακές αλλά και σε διαφορετικά κελιά, μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, υπόδικοι και κατάδικοι, είτε διωκόμενοι για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το νομοσχέδιο) είτε όσοι στασιάζουν οργανωμένα κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

   Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει το χωρισμό των φυλακών στο εξής σε τρεις κατηγορίες: Στην πρώτη, τύπου Α, θα κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι για χρέη και όσοι γενικά εκτίουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια. Στη δεύτερη, τύπου Β, θα κρατούνται υπόδικοι αλλά και κατάδικοι με «μεσαίας» ποινικής αξιολόγησης παραβατική συμπεριφορά, κακουργήματα δηλαδή που επισύρουν καθείρξεις όχι όμως ισόβια. Και τις φυλακές τύπου Γ, με κρατουμένους, υποδίκους και καταδίκους που θα θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας. Την κρίση για το πού θα κρατείται κάποιος, θα κάνει, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, αρμόδιος εισαγγελέας. Για τους κρατουμένους των φυλακών τύπου Α προβλέπεται διαδικασία χορήγησης αδειών χωρίς να απαιτούνται εξαιρετικές προϋποθέσεις, ενώ για όσους κρατούνται σε φυλακές τύπου Β οι άδειες χορηγούνται μεν, αλλά με αυστηρότερα κριτήρια.

   Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ιδρύονται, για πρώτη φορά στην επικράτεια, ελλαδικά Γκουαντάναμο, φυλακές δηλαδή με υψηλό δείκτη ασφαλείας, ελέγχου, πειθάρχησης και καταστολής των κρατουμένων. Θα ονομάζονται καταστήματα «τύπου Γ», στα οποία θα κρατούνται καταδικασθέντες και κατηγορούμενοι με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, καταδικασθέντες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και κρατούμενοι που φέρονται να συμμετέχουν ή να υποκινούν στάση στη φυλακή. Το καθεστώς κράτησής τους προδιαγράφεται από το νέο νομοθέτημα ως εξαιρετικά αυστηρό, ανάλογο εκείνων που εφαρμόζονται σε χώρες της Ε.Ε αλλά και στις Η.Π.Α. Όσοι θα κρατούνται σε αυτές τις φυλακές, η πρώτη εκ των οποίων θα λειτουργήσει στο Δομοκό, δεν θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν άδειες κατά τη διάρκεια της -τουλάχιστον δεκαετούς- κράτησής τους. Ταυτόχρονα, περιορίζονται σημαντικά τα επισκεπτήριά τους, οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητά τους εντός της φυλακής μηδενίζεται, ενώ δικαιούνται μόνο μία ώρα προαυλισμού την ημέρα. Θα επιβραβεύεται συν τοις άλλοις οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με τρομοκρατική οργάνωση που αφορά συγκρατούμενό τους και θα μεταφράζεται είτε με μείωση της ποινής του ρουφιάνου είτε με την υπό όρους αποφυλάκισή του. Επίσης, οι μεταγωγές τους και οι όποιες μετακινήσεις τους θα γίνονται με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., της οποίας ο ρόλος αναβαθμίζεται και περιλαμβάνει εκτός της εξωτερικής φρούρησης των φυλακών και ενέργειες εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

   Τη φρούρηση των φυλακών, ιδίως αυτών του »τύπου Γ», αναλαμβάνει με ευρείες αρμοδιότητες – απόρρητες σύμφωνα με το νομοσχέδιο – ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο, θα έχει αρμοδιότητα επιβολής της τάξης, της πειθάρχησης και του ελέγχου μέσα στις φυλακές, προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα στάσεις και προσπάθειες απόδρασης. Η δημιουργία αυτού του ειδικού κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ ως το ύστατο μέσο καταστολής του αγώνα των κρατουμένων στη διεκδίκηση καλύτερων όρων εγκλεισμού τους, φαίνεται ξεκάθαρα από τη δυνατότητα που τους δίνεται στη χρήση όπλων εντός των φυλακών αλλά και από το ότι η απόφαση που αναφέρεται στις αρμοδιότητές τους δε θα δημοσιεύεται στο Φ.Ε.Κ. Προβλέπεται παράλληλα, υποτίθεται για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, οι κρατούμενοι με ειδική διαβάθμιση επικινδυνότητας να κρατούνται κατά καιρούς -σε περιπτώσεις μεταγωγών- σε αστυνομικά τμήματα, ώστε να μηδενίζεται ο κίνδυνος απόδρασής τους κατά τη μεταγωγή τους από τις φυλακές σε δικαστήρια ή δικαστικές αρχές.

   Οι κρατούμενοι αυτοί, πέραν της ειδικής φυλακής υψίστης ασφαλείας »τύπου Γ», θα μπορούν να κρατούνται και σε άλλες φυλακές, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους-κελιά, που επίσης θα έχουν τα χαρακτηριστικά της φυλακής, με υψηλή διαβάθμιση ασφαλείας. Τα κελιά αυτά θα ονομάζονται επίσης «τύπου Γ» και θα έχουν ειδική φρούρηση και αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ η μεταφορά από και προς αυτά των εγκλείστων θα γίνεται πάντα με ευθύνη του νεοσύστατου κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ. Τέλος, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την τήρηση ειδικού αρχείου γενετικού υλικού στη Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, εποπτευόμενο από ειδικό εισαγγελέα.

   Η αναδιάρθρωση στις φυλακές, με την αναβάθμιση του ελέγχου, της επιβολής της πειθαρχίας και της καταστολής εντός των σύγχρονων κολαστηρίων, που οι κυρίαρχοι αποκαλούν » σωφρονιστικά » καταστήματα, είναι προέκταση της αναδιάρθρωσης των δομών του κράτους. Το κράτος αναδιαρθρώνεται, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί προς όφελος του κεφαλαίου, ντόπιου και υπερεθνικού, τη δομική κρίση αναπαραγωγής του καπιταλισμού, ούτως ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει ενα νέο κύκλο καπιταλιστικής συσσώρρευσης. Για να εξασφαλιστεί αυτό, χρειάζεται η συγγραφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, ραχοκοκκαλιά του οποίου είναι το δόγμα μηδενικής ανοχής, μέσω του οποίου οι κυρίαρχοι επιχειρούν να επαναρρυθμίσουν τις κοινωνικές σχέσεις. Παράλληλα, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο ορίζει πως σε ένα κράτος σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που αποκαλύπτει την αντικοινωνική ουσία του κράτους, η νεοφιλελεύθερη αντζέντα των καπιταλιστών πρέπει πάση θυσία να εφαρμοστεί. Οποιοσδήποτε περισσεύει από την »αναπτυξιακή» πραγματικότητα -στην ουσία όμως μια ανάπτυξη που αφορά στους από πάνω και όχι στους καταπιεσμένους της κοινωνίας- οποιοσδήποτε επιχειρεί να εμποδίσει την ομαλή κανονικότητα της λεηλασίας της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας τιμωρείται προς παραδειγματισμό.

   Εάν ισχύει το ότι οι απεργοί καθώς και οι διαδηλωτές υφίστανται τη βία και την τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής, προκειμένου να σπάσει το ηθικό τους και η αγωνιστική τους διάθεση, παραδειγματίζοντας άλλους πιθανούς αμφισβητίες της απορρύθμισης προς όφελος των αφεντικών των εργασιακών σχέσεων…..

   …και αν ισχύει το ότι οι κάτοικοι στα χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής βιώνουν εδώ και καιρό την αστυνομοκρατία, για να συνθηκολογήσουν με τη λεηλασία της περιοχής τους, υφιστάμενοι την τρομοκρατία της κρατικής καταστολής, που επιχειρεί να τρομοκρατήσει  εκ προοιμίου οποιονδήποτε διανοείται στο μέλλον να αντιδράσει στην καταστροφή του τόπου του από επιχειρηματικά »αναπτυξιακά» συμφέροντα….

   …αν ισχύει το ότι οι μετανάστες εγκλείονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του κράτους αντιμετωπιζόμενοι όχι απλώς ως φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά ως άνθρωποι-σκουπίδια, φέρνοντας το μέλλον των ντόπιων εργατών μπροστά στα μάτια μας…..

…τότε ισχύει και το ότι η κατηγοριοποίηση και ο διαχωρισμός των κρατουμένων με βάση το βαθμό επικινδυνότητάς τους, η εντατικοποίηση του ελέγχου, της πειθάρχησης και της επιβολής μέσα στα κολαστήρια με τη δημιουργία μιας φυλακής (τύπου Γ) μέσα στη φυλακή, η απομόνωση, η αισθητηριακή στέρηση, ο εξευτελισμός της αξιοπρέπειας, τα βασανιστήρια, οι αυτοκτονίες κρατουμένων -στην ουσία κρατικές δολοφονίες- δεν στοχεύουν παρά μόνο στην ενστάλλαξη του φόβου στις ψυχές τους και στο τσάκισμα του αγωνιστικού φρονήματος των κρατουμένων, όταν επιλέγουν να αντισταθούν στις απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού τους. Ακόμα περισσότερο είναι και ένα μήνυμα προς τους έξω, ποιό μέλλον προοιωνίζεται γι’ αυτούς, εάν επιλέξουν να αντισταθούν ή να αμφισβητήσουν στην πράξη το μονοπώλιο της κρατικής δύναμης και υπεροχής.

   Η αναδιάρθρωση στις φυλακές είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους εμάς, όλους τους από κάτω της κοινωνίας. Αυτό που απαιτούν οι καιροί είναι η αλληλεγγύη στον αγώνα των κρατουμένων και ακόμα παραπέρα η σύνδεσή του με τους ταξικούς-κοινωνικούς αγώνες ως βασικό συστατικό του αγώνα ενάντια στην κυριαρχία, που στόχο θα έχει την Κοινωνική Επανάσταση, προκειμένου να ανατρέψουμε το κεφάλαιο και το κράτος του….

              Το γκρέμισμα των φυλακών….είναι  αξίωση της ελευθερίας !

http://epitaprosw.espivblogs.net

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s