Πάτρα-Παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Το τελευταίες μέρες έχουν γίνει παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης με πανό,χαρτοπανό και αφίσες ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο κέντρο της πόλης της Πάτρας.

Την Τρίτη το πρωί πραγματοποιήθηκε μικροφωνική έξω από το Παράρτημα όπου μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο καθώς και η ανακοίνωση των κρατουμένων για την έναρξη αποχής συσσιτίου.

Το Σάββατο 21/6 στις 11.00 έχει καλεστεί συγκέντρωση στις σκάλες της Αγ.Νικολάου.

 

Το κείμενο:

 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 

Αυτές τις μέρες ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναδιάρθρωση των ελληνικών φυλακών και τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. Τότε, μέσα σε ένα σκηνικό αυξημένης τρομοϋστερίας με αφορμή την φυγή του Χρ.Ξηρού, εξαγγέλλεται η αναδιοργάνωση των φυλακών σε τρεις κατηγορίες, τις τύπου Α,Β και τις τύπου Γ που θα αποτελούν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Όσον αφορά τις τύπου Α, σε αυτές θα κρατούνται κατηγορούμενοι και φυλακισμένοι για χρέη, για τα λεγόμενα οικονομικής φύσεως εγκλήματα. Οι φυλακές τύπου Β, θα αποτελούν ουσιαστικά τη συνέχιση του υπάρχοντος συστήματος κράτησης, αφορώντας το μεγαλύτερο αριθμό των κρατουμένων, φυλακισμένους για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά μη ισόβειας ποινής. Οι φυλακές τύπου Γ, τέλος, αφορούν τους αναρχικούς και κομμουνιστές επαναστάτες που βρίσκονται φυλακισμένοι για την ανατρεπτική τους δράση, εκείνους που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς κι εκείνους που εντός της φυλακής ,συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις ενάντια στη συνθήκη του εγκλεισμού. Στα ιδρύματα αυτά θα εφαρμοστούν νέες ειδικές συνθήκες κράτησης. Μείωση της επικοινωνίας των κρατουμένων (με μείωση ή κατάργηση των επισκεπτηρίων, της αλληλογραφίας και των τηλεφωνημάτων), κατάργηση μέσων που μειώνουν το χρόνο κράτησης (εργασία, αναστολή ποινής), μείωση του προαυλισμού στη μία ώρα την ημέρα, απομόνωση και πλήρης έλεγχος μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ειδικές συνθήκες κράτησης, σε λευκά κελιά και απομονώσεις, έχουν ξαναεφαρμοστεί από το ελληνικό κράτος απέναντι σε μέλη ένοπλων επαναστατικών οργανώσεων, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της 17 Νοέμβρη. Κι αυτό σήμερα, από μια έκτακτη συνθήκη, έρχεται να διευρυνθεί και να γίνει μόνιμο, στα πρότυπα τέτοιου τύπου φυλακών του εξωτερικού. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η μεταφορά ενός κρατούμενου σε αυτού του τύπου τις φυλακές, θα γίνεται με απλή εντολή εισαγγελέα και η παραμονή του εκεί θα εξετάζεται κάθε δύο χρόνια, αφού πρώτα συμπληρώσει δέκα ή τέσσερα χρόνια κράτησης υπό αυτό το καθεστώς . Μόνιμη γίνεται επίσης η παρουσία της αστυνομίας εκτός αλλά και εντός της φυλακής, με τη σύσταση ειδικού σώματος φρούρησης. Παράλληλα η ρουφιανιά θεσμοποιείται, καθώς οι κρατούμενοι που “πρόθυμα” θα δώσουν πληροφορίες για επαναστατικές οργανώσεις, θα επιβραβεύονται με μείωση ποινής, έως και αποφυλάκιση. Τέλος δρομολογείται η τοποθέτηση ηλεκτρονικού βραχιολιού-GPS σε εκείνους  που είτε παίρνουν άδεια είτε αποφυλακίζονται υπό όρους, διευρύνοντας έτσι τη συνεχή επιτήρηση κι εκτός της φυλακής.
  
Η περίοδος μέσα στην οποία επιλέγεται να εφαρμοστεί η παραπάνω αναδιάρθρωση μόνο τυχαία δεν είναι. Έρχεται να συμπεριληφθεί  στην κεντρική πολιτική ατζέντα που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει ως αιχμή τους δόρατος την κρατική πυγμή και αποφασιστικότητα. Στόχος είναι η εμπέδωση από πλευράς κοινωνικού συνόλου, πως ο Νόμος και η Τάξη θα επιβληθούν σε όλα τα επίπεδα με κάθε κόστος. Έτσι λοιπόν τη στιγμή που στο όνομα της «ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας» όλο και περισσότερος κόσμος εξωθείται στην εξαθλίωση και κάθε κεκτημένο καταπατείται, εκείνοι που απαντούν με απεργίες «πρέπει» να επιστρατευτούν και να αντιμετωπίσουν την κρατική καταστολή, οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού, να βαφτιστούν τρομοκράτες και να αντιμετωπίσουν τα ΕΚΑΜ, οι μετανάστες που αψηφούν τα σύνορα να κλειστούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η λίστα των ανθρώπων εκείνων ,πάνω στους οποίους η κυριαρχία θέλει να παραδειγματίσει, να καλλιεργήσει το φόβο και εν τέλει να χτίσει το κύρος της, δεν έχει τέλος.
  
Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των φυλακών στοχεύει βραχυπρόθεσμα να θωρακίσει τόσο τον καθεαυτό  χώρο της φυλακής, όσο και να “διορθώσει” τα διαφαινόμενα κενά σε ποινικό-δικαστικό επίπεδο. Πρακτικά, οι φυλακές σαν τόποι, πρέπει κατά τους κρατούντες, να εκσυγχρονιστούν με εποπτικά και κατασταλτικά μέσα, να επανδρωθούν με περισσότερες και πιο εξειδικευμένες δυνάμεις και να λειτουργήσει σε άλλο πλαίσιο το διοικητικό τους κομμάτι. Αυτά, ασφαλώς, έχουν άμεση σύνδεση και με το δικονομικό-ποινικό πεδίο, καθώς και εκεί φαίνεται πως χρειάζεται η επαναρρύθμιση διατάξεων, η διεύρυνση του οπλοστασίου του κράτους, η αυστηροποίηση σε όλα τα επίπεδα. Σίγουρα οι χρόνιες απόπειρες να είναι, κατά τα λεγόμενα του κράτους, “ήρεμες” οι φυλακές, δυναμιτίζονται τόσο από τις άθλιες συνθήκες και την συνύπαρξη πολλών και ετερόκλητων κομματιών, όσο και από την παρουσία κρατούμενων αναρχικών και κομμουνιστών και την αγωνιστικότητα άλλων φυλακισμένων, που μάχονται με αξιοπρέπεια. Κάπου εδώ αρχίζει, λοιπόν, και διαφαίνεται ο μακροπρόθεσμος στόχος. Το νομοσχέδιο που κατατίθεται δεν αφορά μόνο τη διόρθωση κάποιων “κακώς κειμένων” αλλά ουσιαστικά αποτελεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας για το καινούριο κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον που διαπλάθεται. Ο διαχωρισμός των κρατουμένων αφού πρώτα κατηγοριοποιηθούν, η κατασκευή φυλακών υψίστης ασφαλείας, η αυστηροποίηση του ελέγχου και των ποινών, η άρση των περιορισμών όσον αφορά στις μεταγωγές, η μείωση των αδειών, η πάταξη του “εσωτερικού” εχθρού όπως αυτός έχει δημιουργηθεί στο πρόσωπο των πολιτικών κρατούμενων, είναι πολλά από τα σημεία που εντάσσονται στην συνολική αυτή αναδιάρθρωση.               

Αρχικά, όσον αφορά στις φυλακές τύπου Α, ο χώρος που έρχεται να καλυφθεί είναι αυτός που παράγεται απ’όσα κομμάτια μικροπαραβατούν, εξαθλιώνονται, βρίσκονται χρεωμένα, αναζητούν τρόπους επιβίωσης και κατά συνέπεια είτε βρίσκονται ήδη εκτός νόμου ( όπως οι μικροοφειλέτες ), είτε θα βρεθούν αν αναζητήσουν την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών σε τρόπους εκτός του νόμου.  Πολύ απλά, αν αρχίσουμε να σχηματοποιούμε αυτούς που μπαίνουν στο κάδρο, είναι πολλοί όσοι συνθέτουν με λίγες λέξεις αυτό που συμβαίνει. Είναι μια κρίσιμη μάζα που μέχρι χθες μπορεί να ήταν νοικοκυραίοι, φιλήσυχοι, τα λεγόμενα παραγωγικά κομμάτια. Άνεργοι, ανασφάλιστοι, επισφαλείς, άστεγοι, όλοι αυτοί που καλούνται καθημερινά να επιβιώσουν, για την κυριαρχία είναι τώρα η στιγμή που πρέπει να επαναρρυθμιστούν και να προβλεφτεί η συμπεριφορά τους. Αυτά τα κομμάτια, επιχειρείται να καταλάβουν πως η παρανομία δεν είναι επιλογή, πως ο νόμος είναι πάνω από όλα και πως αν δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλά, θα κλειστούν σε ένα κελί. Ποινικοποίηση της φτώχιας. Το τοτέμ  του κακού που λέγεται φυλακή είναι ο τόπος που θα επανεγγραφεί όλη η κοινωνική νόρμα πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους, καθιστώντας τους έτοιμους να υπακούσουν και να υπάρξουν εκ νέου παραγωγικοί.                   
  
Ασφαλώς, θα πρέπει να υπάρξει ο μεσαίος χώρος ανάμεσα στα δύο “άκρα”, τις φυλακές τύπου Α και Γ, και αυτός θα είναι οι ήδη υπάρχουσες, το ήδη υπάρχον πλαίσιο στο ποινικό σύστημα. Έτσι, με αυτήν την ιεράρχηση, δημιουργείται πέρα από το καθεαυτό φορτίο του εγκλεισμού ένας χώρος πέρα από το νοητό, ένας χώρος πέρα από τη φυλακή, η φυλακή μες στη φυλακή, η τύπου Γ. Είναι το μέρος που κανένας δεν θέλει να πάει, το μέρος χωρίς επιστροφή, η ομολογία της κυριαρχίας για το τι επιφυλάσσει σε όσους θεωρεί ολοκληρωτικά εκτός, πολιτικά ή κοινωνικά, ιδιαίτερα για όσους δεν συμμορφώνονται είτε εντός φυλακής είτε εκτός. Εκεί, να ελέγχεται καθημερινά, κάτω από το άγρυπνο κυρίαρχο μάτι, ο καθένας που τυποποιείται πια ως εχθρός της εσωτερικής συνοχής, της ησυχίας, της τάξης και της ασφάλειας. Κλείνεται εκεί μέσα ώστε να αλλοιωθεί. Μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, να εξοντωθεί μιας και δεν επιδέχεται σωφρονισμού.
  
Οι φυλακές τύπου Γ όμως, πέρα από όλα αυτά, έρχονται να τελειώσουν και καταστάσεις στο υπαρκτό επίπεδο και όχι μόνο στο συμβολικό – ψυχολογικό. Οι πολιτικοί κρατούμενοι αρθρώνουν καθημερινά λόγο, αντιστέκονται στην βαρβαρότητα του σωφρονισμού, συνδέονται με τον έξω κόσμο που αγωνίζεται, λέγοντας και προτάσσοντας το γκρέμισμα κάθε φυλακής ως κομμάτι της ατομικής και συλλογικής απελευθερωτικής διαδικασίας, και γι αυτό πρέπει να φιμωθούν. Να μην έχουν τα μέσα να μιλήσουν , να γράψουν, να ακουστούν. Να μην μπορούν να συγχρωτιστούν με άλλους κρατούμενους, δημιουργώντας κοινότητες αγώνα και παράδειγμα μαχητικότητας και αξιοπρέπειας. Επιπλέον, για όσους δεν είναι μέσα για την πολιτική τους δράση αλλά εξεγείρονται στον εγκλεισμό, διατηρώντας το πάθος τους για ελευθερία, κρατώντας στάση δίπλα σε άλλους κρατούμενους, όπως συμβαίνει σε κάθε εξέγερση, για όλους αυτούς που μέχρι τώρα σαν βαρυποινίτες και απόκληροι δεν είχαν κάτι να χάσουν, οι φυλακές τύπου Γ αναιρούν τα πάντα. Εκεί θα οδηγείται και με διοικητική απόφαση όποιος κριθεί υπεύθυνος για εξέγερση και στάση (αποχή συσσιτίου ,άρνηση κλεισίματος στο κελί). Η απομόνωση, ο αισθητηριακός έλεγχος, η φυσική και νοητική εξουθένωση σαν θεσμισμένες πλέον πρακτικές, ορισμένες και μεταχειρίσημες εντός των φυλακών Γ , θα είναι αυτό που στοχεύει να επιβάλλει τη σιωπή και την απόλυτη εξουσία μέσα στο χώρο των φυλακών, αλλά και σε ένα σημαντικό κομμάτι που αγωνίζεται και έξω από τα τείχη και βλέπει πως οι πρακτικές αντίστασης οδηγούν προς τα εκεί.                        
  
Το σχήμα είναι απλό. Υπακούστε και μείνετε πειθήνιοι, παλέψτε για την επιβίωση, αγκαλιάστε και ενστερνιστείτε τις αξίες αυτού του κόσμου. Η ζωή δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο πέρα από υπακοή ή νωχελική διαμαρτυρία. Γιατί αυτός ο κόσμος δεν αλλάζει, δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτόν, ο καπιταλισμός είναι η αρχή και το τέλος του ανθρώπου. Σε όποιον εξοκείλει συνειδητά η μη, οι αρετές αυτές πρέπει να επανεγγραφούν, με το μαλακό ή με το άγριο. Και σε όσους αποδεικνύονται ανεπίδεκτοι μαθήσεως, υπάρχει το εκτός. Μόνο που οι καταστάσεις είναι εκρηκτικές. Βιώνουμε την πιο λυσσαλέα επίθεση του καπιταλισμού, ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Το μέλλον είναι η συνθήκη κρίσης,. Μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως έχει περιγραφεί. Το ζήτημα του νέου νομοσχεδίου καθρεφτίζει μια εικόνα από το παρόν και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, όχι μόνο εδώ στον ελλαδικό χώρο. Στόχος της κυριαρχίας είναι τόσο να το επιβάλλει, όσο και να πείσει όσους δυνητικά μπορεί να βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα πως δεν τους αφορά, πως η φυλακή θα συμβεί σε κάποιους άλλους και πως εν τέλει πρέπει να λειτουργούν με βάση την ατομική τους επιβίωση. Έτσι, παρατηρούμε ανθρώπους που μπορεί αύριο να βρίσκονται εκτός νόμου, να ζητούν περισσότερη ασφάλεια. Όμως, πίσω από αυτήν την λέξη κρύβονται  τα όπλα του καπιταλισμού, οι αστυνομίες, οι στρατοί , οι νόμοι, οι εξουσίες, οι φυλακές.            

Απέναντι σε ένα δυστοπικό μέλλον θανάτου, κανιβαλισμού, λεηλασίας ανθρώπων και φύσης, σαν αναρχικοί προτάσσουμε τ

Το τελευταίες μέρες έχουν γίνει παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης με πανό,χαρτοπανό και αφίσες ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο κέντρο της πόλης της Πάτρας.

Την Τρίτη το πρωί πραγματοποιήθηκε μικροφωνική έξω από το Παράρτημα όπου μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο καθώς και η ανακοίνωση των κρατουμένων για την έναρξη αποχής συσσιτίου.

ον πολύμορφο αγώνα. Έναν αγώνα που στο κέντρο του βάζει την αντιεξουσιαστική κοινωνία. Μια κοινωνία που για να υπάρξει, μαζί με την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς, μαζί με την ατομική και συλλογική απελευθέρωση, μαζί με την ισότητα και την αλληλεγγύη, θα πρέπει να γκρεμίσει και τις φυλακές

  ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ

                        

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s