φέτος δεν πάμε διακοπές- στέλνουμε για διακοπές το νέο σωφρονιστικό νομοσχέδιο

«Οι άνθρωποι δεν ξεχνούν. Δεν ξεχνούν τον θάνατο των συντρόφων τους, δεν ξεχνούν τα βασανιστήρια, δεν ξεχνούν την αδικία, δεν ξεχνούν την καταπίεση, δεν ξεχνούν την τρομοκρατία των μεγάλων δυνάμεων…”

Από το περασμένο Φλεβάρη το κράτος εξήγγειλε τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας για τους αναρχικούς και επαναστάτες αιχμάλωτους, για τους αγωνιστές ποινικούς κρατούμενους, για όσους και όσες θέλει να απομονώσει περαιτέρω. 23 ώρες το 24ωρο εγκλεισμού στο κελί, συνεχείς αστυνομικές έρευνες, μείωση επισκεπτηρίων και τηλεφώνων, κόψιμο αδειών και μεροκαμάτων, επιβράβευση της ρουφιανιάς, υποχρεωτική παραμονή 10 χρόνων για τους “τρομοκράτες” και συνεχή επανεξέταση της παράτασης της φυλάκισης, γεγονός που μπορεί να την παρατείνει και επ’ αόριστον.

Το χρονικό σημείο που επαναφέρεται το εν λόγω νομοσχέδιο δεν είναι τυχαίο. Στις αρχές Ιουνίου κατατίθεται στην επιτροπή της Βουλής για να τεθεί σε ψηφοφορία από τα θερινά τμήματά της. Ήξεραν και ξέρουν καλά  πως το νέο σωφρονιστικό νομοσχέδιο θα συναντούσε μπροστά του ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης, ικανό όχι μόνο να αναχαιτίσει τη συγκεκριμένη διάταξη αλλά και να αποτελέσει το παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να δίνονται οι αγώνες για να είναι νικηφόροι: Χωρίς διαμεσολάβηση, συγκρουσιακά, αντιθεσμικά. Μπροστά σε μια τέτοια προοπτική δεν ήθελε και πολύ σκέψη για τους κυρίαρχους να επιλέξουν το καλοκαίρι, ποντάροντας στο χαλαρό κλίμα των διακοπών, για να περάσουν το νομοσχέδιο-ταφόπλακα των κοινωνικών αντιστάσεων (Ας θυμίσουμε βέβαια πως τα Ιουλιανά δεν πήραν το όνομα τους από τον Ιούλιο Καίσαρα, αλλά από τον μήνα Ιούλιο…).

“Κι όχι μόνο δεν ξεχνούν.”

Χίλιες αντιλήψεις συνθέτουν αυτό που εμείς αυτόκλητα ονομάζουμε αναρχική κοινότητα αγώνα. Χίλια σκεπτικά, χίλιες πρακτικές, χίλιες συμφωνίες κι άλλες τόσες αποκλίσεις αποτελούν τα κομμάτια του μωσαϊκού του αγώνα για την καταστροφή κράτους και καπιταλισμού, για την απελευθέρωση της ζωής και της φύσης, για την αναρχία. Και είναι χιλιάδες οι αιχμές που το κάθε άτομο αλλά και η κάθε συλλογικότητα θα βάλει μπροστά στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των καταπιεσμένων πάνω σε μια απελευθερωτική προοπτική. Η πραγματικότητα που βιώνουμε άλλωστε, αποτελείται από χιλιάδες καταπιεστικές -για τους υπηκόους- πραγματικότητες που πρέπει να αναλυθούν, να αποδομηθούν, να καταστραφούν. Το ίδιο ισχύει και για την καταστολή.

Είναι η ίδια η κατασταλτική φύση της κοινωνικής μηχανής που μιλάει κάθε πιθανή γλώσσα για να εμπεδώσουν την ισχύ της, όσοι και όσες δεν αντέχουν άλλο να ζουν σαν δούλοι: από τα σχολικά κελιά και τις οικογενειακές απαιτήσεις μέχρι τα αναμορφωτήρια και τις φυλακές ανηλίκων,  από τα κοινωνικά πρέπει μέχρι τα πογκρόμ σε μετανάστες, από το στιγματισμό των τρελών, των ομοφυλόφιλων, των τοξικοεξαρτημένων μέχρι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια στην ελληνική επικράτεια, από την πειθαρχημένη και εντατική εργασία μέχρι τις μανωλάδες και τις δουλεμπορικές μπίζνες, από τις εκκενώσεις καταλήψεων μέχρι τις πεζές περιπολίες, από τις κάμερες μέχρι τις υποκλοπές, τις παρακολουθήσεις, την κοινωνική χαρτογράφηση, από την αντιεξέγερση που ακολούθησε τις μαγικές στιγμές του Δεκέμβρη μέχρι τον ανηλεή χημικό πόλεμο στις γενικές απεργίες, από τις εισβολές στα σπίτια αγωνιστών μέχρι τους δεκάδες αναρχικούς και επαναστάτες αιχμάλωτους. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απλά συμπυκνώνει και αποτυπώνει με σαφήνεια τους κοινωνικούς συσχετισμούς που η κυριαρχία ονειρεύεται, τους συσχετισμούς που θέλουν τον κοινωνικό παλμό σταματημένο, και τη ζωή των καταπιεσμένων ένα απέραντο νεκροταφείο.

Είναι αυτά και άλλα πολλά που βιώνουμε εμείς, εμείς τόσο ως κομμάτι των “από τα κάτω” που αδυνατούν να περάσουν στην αντεπίθεση επιτυγχάνοντας την υλική απελευθέρωση τους και τον αυτοκαθορισμό των ζωών τους,  όσο και εμείς ως μια επιμέρους κοινότητα που τολμάει να πράξει, να αμφισβητήσει το μονοπώλιο της κρατικής και καπιταλιστικής βίας, να κινηθεί αντιθεσμικά και επιθετικά ενάντια στη δημοκρατική λαίλαπα αλλά και στη φασιστική εκδοχή της, προωθώντας την κουλτούρα του συνεχούς και επίμονου αγώνα για τη χειραφέτηση των ανθρώπων και των κοινοτήτων τους.

Μετά από 4 χρόνια όπου ο ένας απεχθής νόμος διαδεχόταν τον άλλον με τις κοινωνικές αντιστάσεις να ασθμαίνουν και να περιορίζονται, ως αποτέλεσμα της καταστολής από το κράτος αλλά και της αφομοίωσης από τις γραφειοκρατίες που πήραν το ρόλο του διαπραγματευτή, έρχεται ο τελευταίος νόμος του κυριαρχικού μπλοκ για να εξουθενώσει κάθε ανατρεπτική διαδικασία, για να φοβίσει, για να κατακερματίσει, για να τελειώσει με κάθε εμπόδιο που βρίσκει μπροστά του, εν προκειμένω με τις αντιστάσεις που οι αναρχικοί και οι αγωνιστές υψώνουν, μέσα και έξω από τις φυλακές.

“Ανταποδίδουν το χτύπημα!»

Ξεκινώντας από ένα κοινό συμπέρασμα που κάνει αδύνατη την περαιτέρω ανοχή μας απέναντι σε μια ζωή εντός των καπιταλιστικών και κρατικών επιταγών, έχουμε ένα συγκεκριμένο φορτίο στις πλάτες μας. Όσοι και όσες δε μπορούμε άλλο να ζούμε όπως ζούμε σήμερα, οφείλουμε να ανατρέψουμε τους εις βάρος μας συσχετισμούς, να ανατρέψουμε το κλίμα της ηττοπάθειας που κατατρώει τις σάρκες μας, να σταθούμε στα πόδια μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Ο καθένας και η καθεμιά οφείλει να αναλογιστεί το ιστορικό σημείο που βρισκόμαστε αλλά και το τι ρόλο θέλει να βαρέσει μέσα σε αυτό, να ζυγίσει το τι έχει να χάσει συνεχίζοντας να οπισθοχωρεί προς τις ατομικές δικλίδες ασφαλείας που του παρέχει η μηχανή αλλά και το τι έχει να χάσει συνεχίζοντας να ποντάρει στο συλλογικό όνειρο για ελευθερία.

Εμείς λέμε ότι αρκεί μια ατόφια απόφαση, ατομικά και συλλογικά, για να στείλουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μαζί με τους φόβους μας στο διάολο, για να στείλουμε σινιάλο συσπείρωσης και αντεπίθεσης σε όλους/ες τους/τις καταπιεσμένους/ες, για να στείλουμε κράτος και καπιταλισμό στα σκουπίδια της ιστορίας…

Τώρα που χάνουμε τα πάντα, είναι που πρέπει να τα κερδίσουμε όλα…

ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ-ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ, ΝΙΚΑΜΕ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ-ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

χειρόγραφα από το απόλυτο/ θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2014

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s