Ξεσηκώνονται οι κρατούμενοι σε όλη τη χώρα

Με γοργό ρυθμό και χωρίς κανένα πολιτικό θόρυβο προχωρά η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του φασιστονομοσχέδιου Αθανασίου, που ιδρύει φυλακές και τμήματα τύπου Γ, όπου θα εγκλείονται οι επαναστάτες πολιτικοί κρατούμενοι και οι «απείθαρχοι» ποινικοί κρατούμενοι (αναλυτικά για το περιεχόμενο του φασιστονομοσχέδιου γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο).

Η πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε στο ελάχιστο των τριών συνεδριάσεων, οι δύο από τις οποίες έγιναν την περασμένη Πέμπτη. Αφαιρώντας τη μία συνεδρίαση που αφιερώθηκε στην «ακρόαση φορέων», ένα νομοσχέδιο 84 άρθρων, με τόσο σημαντικά ζητήματα, «συζητήθηκε» σε δυο τετράωρες συνεδριάσεις! Μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι είδους συζήτηση έγινε.

Η λεγόμενη δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιούνη, ενώ οι πιθανότερες ημερομηνίες για τη συζήτηση στο Α’ Θερινό Τμήμα (ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα) είναι τα τριήμερα 1-2-3 ή 8-9-10 Ιούλη.

Η «αριστερή» αντιπολίτευση, βέβαια, καταψηφίζει το νομοσχέδιο (αυτό έλειπε), όμως το έχει υποβαθμίσει όσο δεν παίρνει άλλο. Ούτε αρθρογραφία στον Τύπο της, ούτε δηλώσεις στελεχών της, ούτε κοινοβουλευτικοί διαξιφισμοί. Λες και ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο ρουτίνας, για ασήμαντα θέματα.

Στο μεταξύ, οι κρατούμενοι στις περισσότερες φυλακές της χώρας ξεσηκώνονται και πραγματοποίησαν ήδη τριήμερη αποχή συσσιτίου. Σε ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε στις 16 Ιούνη, αναφέρουν:

«Από 18 Ιουνίου, οι κρατούμενοι στις φυλακές ξεκινάμε τριήμερη αποχή συσσιτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο φασιστικό νομοσχέδιο για τη λειτουργία φυλακών τύπου Γ.

Το υπουργείο θέλει να φτιάξει μια φυλακή μέσα απ’ τη φυλακή, χωρίς δικαιώματα, χωρίς επισκεπτήρια, χωρίς μεροκάματα, χωρίς άδειες…

Σκοπός του υπουργείου δεν είναι ο σωφρονισμός αλλά η εκδίκηση και η τιμωρία. Οταν στερείς από κάποιον το δικαίωμα στην ελπίδα, το μόνο σίγουρο είναι ότι τον κάνεις χειρότερο. Οι φυλακές τύπου Γ δεν είναι φυλακές ύψιστης ασφαλείας, είναι φυλακές υψίστης απελπισίας. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να περάσει το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, για να μη συναντήσει τις αντιδράσεις όχι μόνο των κρατουμένων αλλά και όλων των συνειδητοποιημένων και ευαισθητοποιημένων ανθρώπων.

Η τριήμερη αποχή συσσιτίου είναι μόνο η αρχή. Σε κάθε περίπτωση αδιαλλαξίας του υπουργείου και της κυβέρνησης ο αγώνας θα κορυφωθεί με κάθε μέσο.

Στην Ελλάδα η θανατική ποινή ονομάζεται πλέον  φυλακές τύπου Γ.

ΑΓΩΝΑΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Υ.Γ. Στην Ελλάδα της φτώχιας και της ανέχειας, η μόνη λύση είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Γι’ αυτό αποφασίσαμε τις τρεις μέρες που εμείς θα στερηθούμε το συσσίτιο του φαγητού, αυτό να προσφερθεί στους άστεγους, στους φτωχούς και στους άνεργους…».

Στην κινητοποίηση των κρατούμενων συμμετέχουν και οι Δ. Κουφοντίνας, Κ. Γουρνάς και Η. Κωστάρης, καθώς και ο Κούρδος Αζίζ Ισάμ, κρατούμενοι στην ειδική πτέρυγα (υπόγειο) των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Σε δήλωσή τους οι Κ. Γουρνάς και Δ. Κουφοντίνας τονίζουν:

«Υστερα από μια προεκλογική περίοδο, στην οποία η εγχώρια ελίτ με τα ΜΜΕ της, το ευρωπαϊκό διευθυντήριο και η τρόικα έσπευσαν, με πρωτοφανή υποστήριξη, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, να διασώσουν τη συγκυβέρνηση για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στη λεηλασία της χώρας, έρχεται και πάλι η ώρα του λογαριασμού. Συνεχίζεται με ανανεωμένη ορμή η νεοφιλελεύ-θερη πολιτική ακραίας λιτότητας και το αναγκαίο συμπλήρωμά της, η καταστολή και η φασιστικοποίηση του κράτους.

Συνεχίζεται και ο εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας τους. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα Μνημόνια και τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν με τη μορφή του κατεπείγοντος βρίσκουν την επάξια συνέχειά τους. Τώρα σφράγισαν άρον-άρον την Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφίσουν εσπευσμένα από τα θερινά τμήματα νομοσχέδια καθοριστικής σημασίας. Οπως για το ξεπούλημα κοινών αγαθών και δημόσιου πλούτου: του νερού, της ενέργειας, του αιγιαλού μας.

Μαζί με αυτά, κατατέθηκε και πάλι ξαφνικά στις 6 Ιουνίου το φασιστικό νομοσχέδιο του Σαμαρά και του Βενιζέλου για τη δημιουργία ειδικών φυλακών τύπου Γ (προφανώς από το Γουαντανάμο).

Την ώρα που προωθούν νόμο που θα κάνει απλό πλημμέλημα τη δωροδοκία υπουργών και πρωθυπουργού, θα κλείνουν, θα θάβουν εκεί κυριολεκτικά, ανθρώπους για πράξεις κοινωνικής αντίστασης. Για χρόνια ολόκληρα, για μια ζωή ολόκληρη, στην πιο αυστηρή απομόνωση, καταργώντας δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών.

Εμείς οι πολιτικοί κρατούμενοι που βρεθήκαμε στη φυλακή επειδή παλέψαμε να μην έρθουν τα δεινά που ήρθαν, που εξακολουθούμε να παλεύουμε για να ανατραπεί αυτό το καθεστώς, που υποδουλώνει και εξευτελίζει τον άνθρωπο, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι την οριστική κατάργηση αυτού του φασιστικού νομοσχεδίου του Σαμαρά και του Βενιζέλου.

Καλούμε τον ελληνικό λαό, κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι του που ασφυκτιά κάτω από τη νεοφιλελεύθερη σύγχρονη χούντα της συγκυβέρνησης και της τρόικας, να ορθώσει ανάστημα, να συμπαραταχθεί σε αυτόν τον αγώνα. Αυτοί μας θέλουν διασπασμένους, με χίλιους τρόπους διαχωρισμένους. Εμείς ξέρουμε ότι μονάχα ενωμένοι, στον κοινό αγώνα, μπορούμε να νικήσουμε».

Είναι φανερό πως κρίσιμο «μέγεθος» στον αγώνα είναι η κινητοποίηση των κρατούμενων και το κίνημα αλληλεγγύης που θα τη στηρίξει έξω από τις φυλακές. Πρόθεση της συγκυβέρνησης είναι να περάσει το νομοσχέδιο «αναίμακτα», στα μουλωχτά, ενώ και η αντιπολίτευση έδειξε τις προθέσεις της, υπακούοντας στη γνωστή ψηφοθηρική λογική «μη μας πουν φίλους των τρομοκρατών – μην ενοχλήσουμε τους νοικοκυραίους που είναι “ευαίσθητοι” στα ζητήματα “ασφάλειας”». Ο αγώνας των κρατούμενων μπορεί ν’ αλλάξει τα δεδομένα και ν’ αναγκάσει τμήμα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης να «σηκώσει» το θέμα.

Το φασιστικό αυτό νομοσχέδιο αποτελεί μια τομή στην κατασταλτική πολιτική του αστικού κράτους, καθώς δημιουργεί καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» όχι μόνο στις φυλακές αλλά και στα δικαστήρια. Αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα των τρομονόμων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s