Προχωρούν ακάθεκτοι στο νέο Γκουαντάναμο

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Κόντρα στις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τις ενστάσεις των αρμόδιων φορέων (δικηγορικοί σύλλογοι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κ.ά.) αλλά και την αναταραχή στα σωφρονιστικά καταστήματα, η κυβέρνηση επιμένει στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που δημιουργεί, μεταξύ άλλων, φυλακές απομόνωσης και τιμωρίας για κρατουμένους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, συνεπικουρούμενος από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, απέρριψε αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και του Γιάννη Πανούση (ΔΗΜΑΡ), να διακοπεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, λόγω του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Την ίδια κατάληξη είχε και έτερο αίτημα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτούν οι βουλευτές τις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και του Δομοκού (προορίζεται να μετατραπεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας) για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις συνθήκες που επικρατούν λόγω και της απεργίας πείνας των φυλακισμένων.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Μιχάλη Ταμήλου: «Για να υπάρξει επίσκεψη χρειάζεται να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Η λειτουργία των φυλακών όμως πάντα θα έχει προβλήματα και πάντα κάποιοι θα φωνάζουν».

Ετσι, η επεξεργασία του νομοσχέδιου συνεχίστηκε κανονικά με την κ. Κωνσταντοπούλου να χαρακτηρίζει τις διατάξεις «έκτρωμα» και να καταλογίζει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι «επιδιώκει να δημιουργήσει μια ζούγκλα μέσα στις φυλακές».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τα σωφρονιστικά καταστήματα τύπου γ’ «νέα κολαστήρια στα πρότυπα της CIA» και μίλησε για «λευκά κελιά και μαύρες τρύπες νομιμότητας», τα οποία θα στερούν από τους κρατουμένους που θα «φιλοξενούν» το δικαίωμα στην επικοινωνία, το δικαίωμα στις άδειες, το δικαίωμα στις επισκέψεις συγγενών.

Απορριπτικός ήταν και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και γνωστός εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης. Σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός των φυλακών πρέπει να γίνεται με βάση τα διεθνή πρότυπα και όχι με ετικέτες με βάση την επικινδυνότητα των κρατουμένων.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο διαχωρισμός των κρατουμένων πρέπει να γίνεται αφού έχει προηγηθεί αξιολόγησή τους από επιστήμονες και όχι από τον εισαγγελέα εφετών.

Κατηγορηματικά αντίθετος στις διατάξεις που προωθεί το νομοσχέδιο ήταν και ο εισηγητής του ΚΚΕ. Ο Γιάννης Γκόκας χρέωσε στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι δημιουργεί ένα «μόρφωμα» που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές που πρέπει να υπηρετεί ο σωφρονισμός.

Παρατηρήσεις εξέφρασε και ο Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ), παρά τη σύμπλευσή του με τη Ν.Δ. Ζήτησε να γίνεται αξιολόγηση των κρατουμένων κάθε δύο χρόνια, να επιτρέπονται οι επισκέψεις συγγενικών τους προσώπων και να μην τοποθετηθούν διευθυντές των νέων αυτών ειδικών σωφρονιστικών καταστημάτων απόστρατοι και συνταξιούχοι αξιωματικοί. Ο κ. Αθανασίου απέφυγε να απαντήσει στις αιτιάσεις των βουλευτών.

Σχολιάστε